Početna

Majčinski dom

Sponzorstva i donacije GRADA ZAGREBA, ERSTE BANKE I ATLANTIC GRUPE – Organizirano stanovanje majki s djecom

U opremljeni 2 – sobni stan u naselju Voltino koji je Domu na korištenje i uz plaćene režije ustupila ERSTE & STEIERMARKISCHE BANKA, od veljače 2016. godine uselile su 2 mlade majke sa svojom djecom. Krajem 2015. godine Dom je za organizirano stanovanje djece i majki, dobio i 2 stana od Grada Zagreba, opremljena sponzorski od strane Atlantic Grupe.

Zakon o socijalnoj skrbi omogućava nezbrinutim trudnicama i majkama s djecom zbrinjavanje u Majčinskom domu samo do 1. godine starosti djeteta. Taj period do 1. godine je u većini slučajeva prekratak za dobar ishod, a to je život majke s djetetom u sigurnim uvjetima. U periodu boravka u Majčinskom domu, mlade majke se uz brigu o djetetu osposobljavaju za samostalan život uključivanjem u osnovno ili srednje školovanje, tečajeve za neka zanimanja, a pomaže im se i u traženju stana i posla.

Pomoć Zaklade VAŠA POŠTA sad već za 10 – ak majki kroz program životnog osiguranja neprocjenjiva je, majke po izlasku iz Majčinskog doma dobijaju mjesečno po 2.000,00 kn u periodu od 2 godine.

Marija (19) i Irena (17) uz pohađanje škole, povremeno rade, a djeca su u vrijeme njihovih obveza na cjelodnevnom boravku u Domu.

Kroz EU – projekt osobnog mentorstva Udruge SVIMA i DD Zagreb djevojke stječu dodatne vještine (tečajevi manikure, stranih jezika, auto škole, informatika i dr.) što će im ubuduće biti korisno u traženju posla ili dopunske zarade.

Bilo bi veoma korisno i dobro da Dom dobije još nekoliko stanova na korištenje za ovakve programe.

Sveobuhvatna podrška majkama i njihovoj djeci je najbolje ulaganje u 2 mlade osobe i dobar način da izađu iz začaranog kruga socijale.

Galerija:

majcinski2
majcinski1
majcinski3

MAJČINSKI DOM SVEČANO OTVOREN

Majčinski dom svečano je otvoren 05.listopada 2015. Svečanost su uveličali brojni gosti i suradnici Doma, vrpcu su presjekli Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Andro Krstulović Opara, izaslanik Predsjednice RH i Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.
Majčinski dom u novim uvjetima može skrbiti o 15 trudnica i majki s malom djecom.

Uređenje i opremanje MD – a (500 m2) stajalo je okvirno 2.000.000,00 kn, a financirano je: Odlukom gradonačelnika Milana Bandića donacijom Grada Zagreba (850.000,00 kn), donacijom Gradske četvrti Gornji grad – Medveščak (430.000,00 kn), donacijom Zagrebačke banke (500.000,00 kn), a opremanje iz donacije Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović (300.000,00 kn).

Projektantica: Gordana Kuzmić Kalogjera (Studio G2)

Izvođač radova: Poduzeće Hedom d.o.o.

Opremanje: Poduzeće GIM, Sandra Badanjak

DONACIJA PREDSJEDNICE

Predsjednica RH, gđa. Kolinda Grabar Kitarović 18.05.2015. godine donirala je Dječjem domu Zagreb 300.000,00 kn.

Sredstva su namijenjena opremanju Majčinskog doma, nabavi namještaja, bijele tehnike, zavjesa, posteljine i drugih stvari neophodnih za majke i bebe.

Građevinski radovi u Majčinskom domu su u završnoj fazi, nakon čega slijedi opremanje.

Očekuje se da će se korisnice s djecom moći useliti početkom rujna 2015. godine.

U susretu s Predsjednicom 20.05.2015. godine mlade majke i osoblje Doma izrazili su veliku zahvalnost na vrijednoj donaciji.

(25. svibnja 2015.)

UREĐENJE MAJČINSKOG DOMA

U veljači 2015. započeli su radovi na uređenju stambenog dijela MAJČINSKOG DOMA. Zahvaljujući donacijskim sredstvima Zagrebačke banke, Grada Zagreba i Gradske četvrti Gornji grad – Medveščak u ukupnom iznosu od 1.700.000,00 kn potpuno je “pokriven” troškovnik uređenja.

Radovi bi trebali biti gotovi do srpnja 2015. U tijeku je prikupljanje sredstava za opremanje ovog odjela. Useljenje trudnica i majki s djecom se planira za rujan 2015.

Hvala svima koji pomažu da djeca odrastaju uz svoje mame!

(Zagreb, 02.04.2015.)
SAČUVAJMO NJIHOV ZAGRLJAJ

U fokusu aktivnosti za 2014. godinu Dječjem domu Zagreb je uređenje Majčinskog odjela.

Naime, radovi koji se odnose na sanaciju statike i vlage, u dijelu zgrade u Nazorovoj gdje je smješten ovaj odjel, izvedeni su još 2007. godine. Od tada do danas čeka se nastavak radova adaptacije prostora, a odjel nije u funkciji.

Zbog velikog pritiska centara za socijalnu skrb i potrebe za zbrinjavanje trudnica i majki s djecom, improviziran je u drugom dijelu zgrade, kao privremeno rješenje, smještaj za 8 korisnica.

Ovaj kapacitet nikako nije dovoljan obzirom na broj zahtjeva za smještaj.

Planirani kapacitet nakon uređenja Majčinskog odjela bit će za 15 majki plus njihova djeca.

Svih ovih godina Dom, nažalost, nije uspio od nadležnog ministarstva realizirati financiranje ovog uređenja, te će se u traženju sredstava ili građevinskih usluga intenzivirati aktivnosti.

Cilj je što većem broju malenih, gdje god je moguće zadržati zagrljaj njihovih mama i pomoći im u zajedničkom funkcioniranju.

Akciju uređenja Majčinskog odjela podržala je Zagrebačka banka donacijom u iznosu 500.000,00 kn, te Sv. Mihael d.o.o. organizacijom koncerta (8.330,00 kn).

Zaklada VAŠA POŠTA također se priključila akciji podrške majkama i 6 majki životno osigurala.

(veljača 2014.)